Samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Maastricht UMC+ en het St. Antonius Ziekenhuis onderzoekt Máxima Medisch Centrum (MMC) wat voor de patiënt de meest geschikte voedingswijze is bij acute myeloïde leukemie.

Acute myeloïde leukemie

Acute myeloïde leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Bij de behandeling van deze ziekte treden regelmatig voedingsproblemen op. Het kan nodig zijn om extra voeding toe te dienen, om ervoor te zorgen dat de patiënt de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit gebeurt op verschillende manieren; via een sonde, via een infuus, of via ‘gewone’ voeding die energie- of eiwitrijk is.

“Als een patiënt voor zijn behandeling in meerdere ziekenhuizen komt, kan het bijvoorbeeld zijn dat hij in het ene ziekenhuis een sonde krijgt en in het andere ziekenhuis niet. Die overgang kan verwarrend zijn en als onprettig worden ervaren. Met dit onderzoek willen we erachter komen welke voedingswijze voor de patiënt het beste werkt”, aldus Rianne van Lieshout, diëtist in MMC.

Vergelijk verschillende voedingswijzen

Er is tot nu toe nog zeer weinig onderzoek naar dit onderwerp verricht, vertelt Rianne. “In deze studie vergelijken we de verschillende voedingswijzen van de drie ziekenhuizen. We richten ons op de invloed op vet- en spiermassa, lichaamsgewicht en op kwaliteit van leven, spierkracht, fysiek functioneren en beloop van de behandeling. Daarbij kun je denken aan de duur van de ziekenhuisopname.” Dit gebeurt in de dagelijkse zorg, samen met de directe behandelaars. De resultaten worden over vier jaar verwacht. De onderzoekers hopen hiermee bij te dragen aan het bijstellen van de richtlijn, zodat elk ziekenhuis dezelfde voedingswijze gebruikt.

Meer informatie