Oncolytica nu in top 10 van nepgeneesmiddelen

8 januari 2013 – De criminaliteit richt zich in toenemende mate op het in omloop brengen van namaakgeneesmiddelen tegen kanker. Nagemaakte versies van dure kankermedicijnen duiken in steeds grotere aantallen op, met name in Azië en het Midden-Oosten maar ook in Europa en de Verenigde Staten, zo bericht de Wall Street Journal.

Namaakgeneesmiddelen tegen kanker staan nu als achtste in de top tien van geneesmiddelen die het doelwit van vervalsers zijn, aldus een melding van het Pharmaceutical Security Institute. Vijf jaar geleden kwamen deze middelen nog helemaal niet op deze lijst voor.

In beslagname

De autoriteiten hebben een deel van de nagemaakte geneesmiddelen in beslag genomen bij groothandels en opslagplaatsen, voordat zij bij de patiënten terecht kwamen. Maar een ander deel van de namaakmiddelen is opgedoken in apotheken en ziekenhuizen.

Geneesmiddelen tegen kanker zijn het doelwit van vervalsers door de hoge winsten die met deze namaakmiddelen gemaakt kunnen worden. 
 

Sanofi voortrekker strijd namaakgeneesmiddelen

In haar maatschappelijke verslag over 2010 meldde Sanofi al dat de markt voor vervalste geneesmiddelen niet alleen snel groeit, maar dat de criminele netwerken zich nu ook in toenemende mate richten op behandelingen voor ernstige zieken.

Internationale cijfers geven aan dat gemiddeld 10% van de wereldwijde farmaceutische markt is vervalst, hoewel dat cijfer kan oplopen tot 70% in sommige Afrikaanse en Oost-Europese landen. De WHO schat dat 50% van de geneesmiddelen die verkocht worden via het internet, vervalsingen zijn. De handel in nagemaakte medicijnen wordt geschat op een totaal van enkele honderden miljoen euro per jaar.

Sanofi heeft de strijd tegen de geneesmiddelenvervalsingen topprioriteit gemaakt. Zij pakt geneesmiddelenvervalsingen aan door:
 

  • Intern beheer en scherp toezicht op de eigen productie- en distributiekanalen
  • Verbetering van de beveiliging van verpakkingsmateriaal
  • Samenwerking met andere farmaceutische bedrijven en gezondheidsautoriteiten
  • Onderzoek en rechtsmaatregelen
     

Meld mogelijke vervalsingen

Vervalsingen van geneesmiddelen worden in Nederland direct onderzocht door Sanofi en door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het is belangrijk dat elk vermoeden van een vervalsing zo snel mogelijk wordt gemeld.
 

Informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee