Oncologie in de VS duurder maar langere overleving dan in Europa

21 april 2012 – De Verenigde Staten geven meer uit aan de zorg voor patiënten met kanker dan landen in Europa. Deze investering levert aantoonbaar toegevoegde waarde op voor patiënten in de VS, die gemiddeld twee jaar langer leven dan patiënten in Europa, aldus een recente studie.

Tussen 1983 en 1999 waren de kosten van het behandelen van kanker in de VS hoger dan in tien Europese landen. De patiënten in de VS leefden voor de meeste onderzochte types kanker langer dan patiënten in Europa, volgens Tomas Philipson, Daniel Levin Chair in Public Policy op de Universiteit van Chicago en zijn co-auteurs, die hun onderzoek presenteren in Health Affairs.

Gemiddeld twee jaar langere overleving

Patiënten met kanker met een diagnose tussen 1995 en 1999 leefden gemiddeld 11,1 jaar na de diagnose in de VS, vergeleken met 9,3 jaar na de diagnose in Europa. De onderzoekers concluderen dat als je de standaardwaarde voor een levensjaar afzet tegen de kosten, dat de extra kosten dan lager zijn dan de toegevoegde waarde van het extra levensjaar. De hoogste toegevoegde waarde was bij de behandeling van patiënten met prostaatkanker.

De onderzoekers menen dat de extra kosten voor behandeling in de VS het waard zijn, maar dat er meer onderzoek nodig is naar de specifieke factoren die overlevingskansen vergroten. Zo zouden de extra investeringen mogelijk meer gecontroleerd en doelmatig kunnen worden ingezet.

Bereidheid om zelf te investeren

Meerdere onderzoeken in de VS tonen aan dat patiënten bereid zijn om een deel van de investeringen zelf te dragen, bijvoorbeeld via een hogere premie. Dit betreft niet alleen patiënten die gediagnosticeerd zijn. Ook gezonde mensen zijn bereid om via de premie te investeren in de beschikbaarheid van dure geneesmiddelen, als deze een aantoonbare toegevoegde waarde hebben.

Richtlijnen nodig voor voorschrijven

Een onderzoek onder oncologen in de VS en Canada over de toegevoegde waarde van dure geneesmiddelen voor kanker laat zien dat er geen gedeelde opvattingen onder de beroepsgroep over wanneer welke geneesmiddelen voor welke patiënten beschikbaar zijn. Er zijn richtlijnen nodig voor het voorschrijven van dure geneesmiddelen voor kanker, waarbij de afweging van de kansen op levensverlenging, het perspectief van de patiënt én doelmatigheid met elkaar in evenwicht zijn. Ook de beoordeling van evidence based behandeling zou bij kanker mogelijk met andere criteria moeten plaatsvinden dan bij andere behandelingen.

De voortschrijdende ontwikkelingen voor de zorg voor patiënten met kanker zijn aanleiding voor nieuwe debatten over toegankelijkheid en het vergoeden van de kosten door de zorgverzekering. Publieke debatten en de gezamenlijke standpunten van de betrokken medisch specialisten zijn voorwaardelijk om de zorg voor kanker beschikbaar te houden voor alle patiënten, ook in zorg dichtbij huis.

Bron: http://www.healthaffairs.org/press/2012_04_10.php

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee