Oncologen in Engeland waarschuwen voor afschaffing van de Cancer Drug Fund

28 januari 2013

28 januari 2013
 

Sinds de oprichting van het Cancer Drug Fund (CDF) in april 2011 hebben 21.000 patiënten in Engeland oncolytica kunnen gebruiken die ze anders niet gekregen hadden. Door het CDF hadden oncologen de mogelijkheid om te behandelen met 35 nieuwe geneesmiddelen en indicatie-uitbreidingen. Het Cancer Drug Fund heeft een looptijd van drie jaar en loopt maart 2014 af.

Wanneer er geen alternatieve bekostigingsmanieren komen, zullen vanaf dat moment 16.000 patiënten per jaar geen toegang meer hebben tot mogelijk levensreddende geneesmiddelen. Op dit moment bestaan er geen soortgelijk programma’s in Wales en Schotland. Dat betekent dat patiënten in Wales nu al vijf keer minder toegang hebben tot nieuwe oncolytica en in Schotland drie keer minder, aldus het onderzoeksbureau Adelphi for Roche Products.

Wel participatie klinisch onderzoek maar geen toegang na registratie

Het CDF maakt het mogelijk om buiten klinische studies nieuwe oncolytica toe te passen bij patiënten de onder de National Health Service (NHS) vallen, ongeacht in welk ziekenhuis zij worden behandeld, aldus David Ferry, professor medische oncologie in het New Cross Hospital in Wolverhampton. “Jarenlang liep Groot Brittannië voorop in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen om vervolgens te zien dat de rest van de wereld de nieuwe behandelingen toepaste terwijl onze eigen patiënten er geen toegang toe hadden. Soms werken simpele ideeën die weinig bureaucratie vergen het best en het CDF valt in die categorie.”

Belang van bekostiging voor gelijke toegang

 • 95% van de 200 oncologen in Engeland die hebben meegedaan aan een enquête had minstens één aanvraag ingediend bij het CDF. Meer dan de helft van de oncologen gaf aan dat hun aanvraag succesvol was. Eén op de tien heeft tenminste één patiënt kunnen behandelen met geneesmiddelen uit het CDF. Veel van de CDF aanvragen betrof geneesmiddelen voor patiënten met zeldzame kankersoorten, met name bloed- en nierkankersoorten.
   
 • 82%  van de ondervraagde oncologen verwacht dat de toegang tot oncolytica in Engeland slechter zal worden dan in de rest van Europa, wanneer er niet langer een aparte bekostiging is als het CDF afloopt in maart 2014.
   
 • 76% vindt dat de overheid de looptijd van het CDF moet verlengen om de toegang tot oncolytica voor patiënten te garanderen in afwachting van de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddelenbekostigingssysteem.
   
 • Tweederde van de artsen gaf aan dat het CDF de juiste benadering is om de toegang tot kankertherapieën in Engeland te verbeteren.
   

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee