Onlangs is de Onco Appstore live gegaan op het informatieplatform kanker.nl/appstore. In de Onco Appstore staan de belangrijkste tools en apps voor mensen met kanker bij elkaar. De apps zijn onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Om te zorgen dat de apps goed vindbaar zijn, staan ze nu bij elkaar in deze nieuwe appstore.

Betrouwbare informatie voor patiënten

De initiatiefnemers Integraal Kankercentrum Nederland, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Borstkankervereniging NederlandKWF Kankerbestrijding en kanker.nl willen met de appstore de vindbaarheid van dergelijke tools en apps vergroten. De apps in deze appstore zijn getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Daarbij zijn de apps (wetenschappelijk) onderzocht, gebaseerd op recente richtlijnen.

Voor mensen met kanker komen steeds meer ‘health’-apps op de markt. Maar dat zijn er zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel patiënten zien hierdoor af van het gebruik van apps. Maar, betrouwbare apps kunnen hen steun bieden bij de keuze voor een behandeling en om weer gezonder en fitter te worden na de diagnose en behandeling van kanker.

Tools en keuzehulpen

Patiënten en hun naasten kunnen de apps en tools zelf gebruiken, zonder verwijzing of begeleiding. Er zijn drie categorieën: communicatie, gevolgen en herstel, en keuzehulpen. Enkele voorbeelden:

  • Keuzehulpen die patiënten kunnen helpen bij de keuze voor een behandeling, zoals een keuzehulp borstreconstructie voor borstkankerpatiënten.
  • Untire: deze app helpt bij vermoeidheid tijdens en na de behandelingen van kanker
  • Kanker Nazorg Wijzer: een app die helpt bij problemen na de behandeling van kanker en kan bijdragen aan een gezonde leefstijl.
  • AYA Match: deze app helpt jonge mensen met kanker om in contact te blijven met familie en vrienden.

Meer informatie