‘Je poep wil je wat vertellen’ – met deze nieuwe campagne wijst de Maag Lever Darm Stichting in het kader van de darmkankermaand Nederlanders op herkenbare klachten van darmkanker. Eén op de twintig mensen krijgt darmkanker, maar de onbekendheid met de ziekte is groot.

Huisarts raadplegen?

De Maag Lever Darm Stichting maakt het checken van ontlasting gemakkelijk met de poepwijzer: een handige online tool op www.jepoep.nl waarmee iedereen kan controleren of zijn of haar ontlasting in orde is of dat het verstandig is om de huisarts te raadplegen.

Meer dan helft Nederlanders weet niets van darmkanker

Maar weinig mensen zijn zich bewust van klachten die op darmkanker kunnen wijzen. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat ruim 50% de klachten van darmkanker niet kent en ook niet controleert. “Met de campagne willen we de kennis over darmkanker vergroten en stimuleren dat mensen tijdig naar de huisarts gaan,” zegt Marian Verasdonck, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. ”Tijdige diagnose redt levens!”

Één op de twintig mensen krijgt darmkanker

In Nederland krijgt ongeveer één op de twintig mensen in zijn of haar leven de diagnose darmkanker. Dagelijks overlijden 13 mensen aan deze ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Bij darmkanker is het belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn, dan zijn de vooruitzichten en de behandelmogelijkheden beter.

Meer informatie