In november wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor longkanker. Die aandacht is hard nodig, want nog steeds krijgen heel veel mensen longkanker. Gedurende de hele maand zal Longkanker Nederland iedere dag de aandacht vragen voor longkanker. De patiëntenorganisatie biedt informatie over welke klachten kunnen wijzen op longkanker, over onderzoeken en behandelingen.

Incidentie

Jaarlijks krijgen ruim 14.000 mensen in Nederland de diagnose longkanker. Het is zowel bij mannen als vrouwen de derde meest voorkomende vorm van kanker. Niet-kleincellige longkanker is de meest voorkomende vorm van longkanker (85%) en treft iets meer mannen dan vrouwen. Kleincellige longkanker komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Sterfte

In 2019 overleden in Nederland 10.233 mensen aan longkanker. Van alle patiënten met kanker overlijden de meeste patiënten aan longkanker, zowel bij mannen (24%) als bij vrouwen (21%).

Nederland is een van de landen in Europa met de hoogste longkankersterfte. dat blijkt uit de sterftecijfers van Eurostat. Vergeleken met andere landen is vooral sterfte onder vrouwen in Nederland door longkanker hoog. (Bron: nieuwsbericht IKNL).

Meer informatie