November is ‘longkankermaand’. Longkanker Nederland vraagt extra aandacht voor deze ziekte, waaraan jaarlijks 10.000 mensen overlijden. Daarmee is het de dodelijkste kankersoort. “Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt, terwijl het juist zo belangrijk is om er vroeg bij te zijn. Daarom willen we mensen alert maken op de symptomen van longkanker. Want iedereen met longen kan longkanker krijgen. Screening en vroege opsporing van de ziekte zijn dus essentieel,” aldus Lidia Barberio, directeur van Longkanker Nederland.


Jaarlijks krijgen bijna 14.000 mensen te horen dat ze longkanker hebben. Vaak is de ziekte dan al in een gevorderd stadium, omdat er dan pas klachten ontstaan. Daarmee is longkanker de vorm van kanker waar de meeste mensen in Nederland aan overlijden: 10.000 per jaar. Vroege opsporing is dus van groot belang. Evenals voorlichting. 

Witte shawl

Het witte lintje is het symbool voor aandacht voor longkanker. De hele maand november staat dit symbool centraal in onze campagne ‘Iedereen met longen kan longkanker krijgen’. Een aantal ambassadeurs gaat tijdens de longkankermaand op de foto met een extra groot ‘lintje’ in de vorm van een witte gebreide sjaal die omgeslagen wordt als het witte lintje. “We roepen iedereen op om in november een foto van zichzelf met een witte sjaal op social media te posten en te laten zien dat zij bijdragen aan meer bewustwording van deze ziekte. En om solidariteit te tonen met patiënten

Meer informatie