Endeldarmkanker kan met een kijkoperatie via de anus en buik volledig worden verwijderd. Hierdoor is er mogelijk minder kans op terugkeer van de kanker. Onderzoeker Simone Velthuis concludeert dit in haar proefschrift. Velthuis promoveerde 7 december jl. bij VUmc.

Kijkoperatie

Voorheen werd de endeldarmtumor verwijderd door een grote snede in de buik, met als gevolg een grote buikwond. Met kijkoperaties hebben patiënten een minder groot wondoppervlak waardoor ze sneller herstellen. Tegenwoordig kan een kijkoperatie zelfs veilig worden uitgevoerd via één kleine wond in de navel of via natuurlijke lichaamsopeningen zoals de vagina, anus of maag. De endeldarm ligt diep in het kleine bekken en dat maakt het lastig voor een chirurg om hierbij te komen. Het is nog een grotere uitdaging om in dit gebied te opereren als de tumor groot is of laag in de endeldarm ligt en bij mannen met een smalle kleine bekken of een vergrote prostaat.

Goed zicht op tumor

Velthuis beschrijft een combinatie van twee operatietechnieken die bij relatief laag gelegen endeldarmtumoren gemakkelijker uit te voeren is dan de traditionele endeldarmoperatie. “We hebben een kijkoperatie via de buik en via de anus gecombineerd. Voorheen deed één chirurg de operatie alleen, nu zijn er twee teams tegelijk bezig: één chirurg opereert via de buik en de ander via de anus. Zo is de operatietijd korter en is de patiënt minder lang onder narcose. Via de anus hebben we direct zicht op de tumor en kunnen we er ook makkelijker bijkomen. Hierdoor kan de tumor inclusief lymfeklieren compleet worden verwijderd en is er waarschijnlijk ook minder kans op terugkeer van de kanker.”

Meer informatie