Met een nieuwe methode hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht de activiteit weten te bepalen van kinases. Deze groep enzymen is betrokken bij processen als celdeling en celdood, en daarmee een drijvende kracht achter kanker. Hun onderzoek is onlangs gepubliceerd in Cell Systems.

Kinases

Kinases spelen een cruciale rol in celprocessen. Deze enzymen reguleren de activiteit van eiwitten die onder meer betrokken zijn bij celdeling, celgroei en celdood. Kinase-activiteit kan daardoor het proces van de normale celdeling verstoren en een rol spelen in het ontstaan van kanker. Een directe manier om deze kinase-activiteit – en daarmee kanker – op te sporen, was er nog niet.

Schakelaar

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe moleculaire methode om met grote precisie kinase-activiteit vast te stellen door eiwitfosforylatie te meten: een moleculair mechanisme waarbij kinases fosfaatgroepen aan een eiwit koppelen en daarmee het eiwit activeren. Eiwitfosforylatie is als een lichtschakelaar en kinases bepalen welke eiwitten ze aan of uit zetten. Kinases zelf worden op hun beurt op een vergelijkbare manier door fosforylatie geactiveerd.

Door te meten welke kinases actief zijn, kunnen ze ook doelgerichter worden aangepakt. Vooral het opsporen van kinases die te remmen zijn met reeds toegestane medicijnen is veelbelovend, aldus de onderzoekers.

Meer informatie