Nederland komt van tien Europese landen als slechtste uit de bus, als wordt gekeken naar het voorschrijven van nieuwe kankermedicijnen, meldt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
EFPIA onderzoek
Dat blijkt uit onderzoek van de Europese branchevereniging voor geneesmiddelenbedrijven EFPIA. In de studie is gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van een nieuw kankermedicijn per hoofd van de bevolking, een jaar nadat het is opgenomen in het verzekeringspakket. Dit is gedaan voor dertien innovatieve kankermedicijnen die in de periode 2013-2017 zijn toegelaten door de Europese Medicijnautoriteit EMA.
Vergoeding is nog geen voorschrijven
Vergoeding door de verzekeraar betekent niet automatisch dat het kankermedicijn ook wordt voorgeschreven in de praktijk, ontdekten de onderzoekers. Twaalf maanden na opname in het verzekeringspakket is het daadwerkelijk gebruik per hoofd van de bevolking in Nederland het laagste van alle tien landen die aan het onderzoek deelnamen.
Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet vraagt minister Van Ark wat zij in Europees verband kan doen om de toelatingsprocedures van de EMA te versnellen.
Onderzoek Erasmus Universiteit
Nieuwe kankermedicijnen zijn in Europa gemiddeld acht maanden later beschikbaar voor patiënten dan in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit recent onderzoek van hoogleraar Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De trage toegang zou ertoe leiden dat kankerpatiënten hier eerder en onnodig sterven.
Meer informatie
- Bron: Nieuwsbericht VIG, 22 september 2020
- Link naar onderzoek in opdracht van EFPIA – Every day counts
- Bron: afbeelding onderzoeksrapport uitgevoerd door Ventura
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 29 augustus 2020 – Vaker kanker in Nederland in vergelijking tot EU landen
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 17 juni 2020 – Nederlandse patiënt wacht te lang op nieuwe medicijnen
- Nieuwsbericht Trouw, 15 september 2020 – ‘Lange wachttijden nieuwe kankermedicijnen kosten levens’