Nieuwe EMA richtlijn Onderzoek naar interacties van geneesmiddelen

11 juli 2012 – Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA heeft de richtlijn Onderzoek naar interacties van geneesmiddelen herzien. Het betreft een grote revisie van de richtlijn die in 1997 was aangenomen. In het document staat onder meer beschreven hoe farmaceutische bedrijven de interactie tussen nieuwe geneesmiddelen en geneesmiddelen die al op de markt zijn moeten onderzoeken maar bijvoorbeeld ook de interactie met voeding. De nieuwe richtlijn wordt 1 januari 2013 van kracht.

Klinisch relevantie interacties in beeld

De nieuwe richtlijn beschrijft onder meer hoe aanbevelingen voor behandelingen kunnen worden ontwikkeld gebaseerd op de klinische relevantie van de interacties; de mogelijkheid om doses aan te passen en manieren om patiënten te monitoren tijdens de behandeling. Er worden ook algemene aanbevelingen gedaan voor geneesmiddelen op kruidenbasis.

De nieuwe versie brengt de richtlijn in overeenstemming met de wetenschappelijke ontwikkelingen in het onderzoek naar geneesmiddelen-interacties, het begrip van enzymen en van de mechanismen verantwoordelijk voor het transport van geneesmiddelen in het lichaam.

Belangrijke oorzaak ziekenhuisopnamen

Begrip van de interacties van geneesmiddelen is belangrijk voor een veilig en doeltreffend gebruik van geneesmiddelen. Veel patiënten, met name ouderen, moeten meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd nemen. Bijwerkingen die het gevolg zijn van de interactie tussen geneesmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnamen en kunnen de effectiviteit van geneesmiddelen verminderen.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee