Een nieuwe methode maakt het beter mogelijk om de ontwikkeling te volgen van multipel myeloom. Met één druppel bloed van de patiënt kan nauwkeurig in beeld worden gebracht of het aantal kankercellen in het beenmerg toeneemt. Op termijn kan dit bloedonderzoek de huidige beenmergpunctie mogelijk vervangen. Aldus een nieuwsbericht van het Radboud UMC.

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met Erasmus MC een belangrijke stap gezet naar implementatie van deze nieuwe diagnostiek en hun onderzoek gepubliceerd in Clinical Chemistry. Multipel myeloom is een ernstige vorm van bloedkanker. Jaarlijks krijgen zo’n 1000 Nederlanders de diagnose. Door verbeterde behandelingen is het mogelijk de ziekte bij steeds meer patiënten langdurig onder controle te houden. Bij een deel van de patiënten gaat het zelfs zo goed, dat er geen ziekte meer te meten is in het bloed.

Bloedonderzoek in plaats van punctie

Maar, dat betekent niet dat de kwaadaardige cellen ook weg zijn. Vaak is er sprake van minimale restziekte. Of dat zo is, wordt gemeten aan de hand van een beenmergpunctie. Dit is een onprettige ingreep. Bovendien is de test niet gevoelig genoeg. Medisch immunoloog Hans Jacobs: “De ziekte bevindt zich vrijwel overal in het beenmerg, maar in sommige gebieden zie je het juist meer of minder. Als je dus precies een biopt neemt waar minder kankercellen zitten, weerspiegelt de testuitslag niet goed de werkelijke situatie.”

Daarom is gekeken naar een betrouwbaar alternatief. Dit is een bloedtest met een massaspectrometer. Deze test kan unieke moleculen, van kankercellen, meten in het bloed. Deze moleculen verraden de aanwezigheid van de kankercellen in slechts een druppel bloed. Zo is heel snel te zien of het aantal kankercellen in het lichaam, oftewel de ziekteactiviteit, toeneemt. Een behandeling kan dan sneller worden gestart.

Meer informatie