Het Huidfonds komt met nieuwe campagne Huidhelden huidkanker, aldus een aankondiging op hun website.

Verschillende vormen huidkanker

Het Huidfonds richt zich met haar publiekscampagne ‘Huidhelden’ op acceptatie van de huid die ‘anders’ is en op het voorkomen van huidaandoeningen. Deze keer lanceert het Huidfonds 5 Huidhelden met verschillende vormen van huidkanker. Hiermee vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, huidkanker.

Huidhelden

In de Huidhelden campagne vertellen mensen met een huidaandoening op een platform hun persoonlijke verhaal. Het Huidfonds noemt deze mensen Huidhelden. Met de Huidhelden huidkanker wil Huidfonds meer bewustwording realiseren rondom huidkanker en het voorkomen ervan.

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en het aantal mensen met huidkanker neemt toe. (Bron: IKNL) In 2018 zijn er 30% meer mensen met huidkanker gediagnosticeerd ten opzichte van 2015. Huidkanker kan in verschillende vormen voorkomen.

Er zijn verschillende soorten huidkanker:

Basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker is de meest voorkomende soort huidkanker. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet hij behandeld worden omdat hij anders diep de huid kan groeien.

Plaveiselcelcarcinoom

Ongeveer 15% van alle huidtumoren is een plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker. Plaveiselcelcarcinomen kunnen uitzaaien.

Melanoom

Ruim 12% van alle soorten huidkanker is melanoom. Een melanoom ontstaat meestal uit een ‘gave’ huid, maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker, omdat het een agressieve vorm van huidkanker is.

Zeldzame vormen van huidkanker

Zoals merkelcelcarcinoom en talgkliercarcinoom. (Bron: www.kanker.nl)

 

Vroege ontdekking

Huidkanker kan in een vroeg stadium worden ontdekt, ook door mensen zelf. Vroege ontdekking van afwijkende plekken op de huid is erg belangrijk. En het beschermen van de huid tegen de zon.

 

Meer informatie