Voor het eerst maakt een DNA test onderdeel uit van de standaard behandelrichtlijn voor mensen met uitgezaaide darmkanker. Een persoonlijke behandeling op basis van een DNA analyse zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Om in begrijpelijke taal patiënten hierover te informeren, heeft Darmkanker Nederland de nieuwe brochure Darmkanker en uw DNA uitgegeven.

DNA analyse voor behandelen op maat

Ieder mens en iedere tumor is uniek. Door DNA te analyseren komen we steeds meer te weten over kankercellen en hoe deze veranderen. De RAS-test wordt bij darmkanker toegepast om veranderingen op bepaalde plekken in het DNA op te sporen.

Deze test wordt in het ziekenhuislaboratorium uitgevoerd op tumorweefsel. Op basis van de veranderingen die gevonden worden in de RAS-genen, kunnen de patholoog en de medisch oncoloog nauwkeuriger bepalen welke combinatie van medicijnen zullen aanslaan.

Daarmee wordt voorkomen dat patiënten een behandeling krijgen aangeboden, waar ze niet gunstig op zullen reageren. Andersom kunnen patiënten, die wel gunstig zullen reageren, beter worden geselecteerd voor een behandeling.

Behandelrichtlijn over RAS-test

In Nederland is in de richtlijn voor artsen opgenomen dat bij darmkanker de tumor getest wordt op RAS-genen op het moment dat er sprake is van uitzaaiingen. Op basis daarvan kan men bepalen welke medicijnen het grootste effect zullen hebben

Brochure downloaden

De brochure Darmkanker en uw DNA is down te loaden via de website of gratis te bestellen bij SPKS Darmkanker Nederland, Postbus 8152, 3503 RD Utrecht.

Meer informatie