Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) hebben aangetoond dat het mogelijk is immuuncellen (zogenoemde killer T-cellen) uit de bloedbaan van een patiënt te halen en ze te laten vermenigvuldigen in een kweekschaaltje met daarin een levend stukje tumor van dezelfde patiënt.

Immuuncellen bestrijden tumorcellen

De immuuncellen blijken de tumorcellen vervolgens te kunnen doden en het levend stukje tumor, de zogenaamde de tumor-organoïde, te laten slinken. Gezond controleweefsel van dezelfde patiënt laten ze met rust.

Nieuw tumormodel

Hiermee heeft het onderzoek naar immuuntherapie een nieuw tumormodel in handen, waarmee voor een individuele patiënt, maar buiten zijn of haar lichaam, de complexe interactie kan worden onderzocht tussen immuuncellen en kankercellen.

Ontwikkeling cellulaire immuuntherapie

De vinding opent de weg om cellulaire immuuntherapie te ontwikkelen: behandeling van de patiënt met eigen immuuncellen als ‘levende medicijnen’.

T-cellen worden dan buiten het lichaam ‘getraind’ om de tumor te herkennen, en vervolgens teruggegeven aan de patiënt. Ook kunnen de organoïden gebruikt gaan worden om combinaties te testen van immuuntherapie en andere therapieën.

Meer informatie