Het International Horizon Scanning Initiative (IHSI) is gestart. Samen met 8 Europese landen vormt Nederland een nieuw samenwerkingsverband dat informatie over nieuwe en belangrijke geneesmiddelen in kaart gaat brengen en met elkaar zal delen. Hierdoor weten de landen vroegtijdig waar ze aan toe zijn als het gaat om toekomstige, kostbare geneesmiddelen.

Samenwerking acht Europese landen

Samen met collega-ministers De Block (België) en Harris (Ierland) is minister Bruins de drijvende kracht achter IHSI. Daarnaast maken Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Zweden en Zwitserland onderdeel uit van het initiatief.

Betrokken landen zullen intensief informatie met elkaar delen. Zij verwachten dat hierdoor hun positie bij de toegang tot en het realiseren van verantwoorde prijzen van geneesmiddelen sterk zal verbeteren.

Internationale horizonscan

IHSI verzamelt en analyseert gegevens, waardoor landen vooruit kunnen kijken en beter voorbereid zijn op de impact van potentieel dure geneesmiddelen. De samenwerking zorgt:

  • Voor betere positie bij nationale onderhandelingen met fabrikanten
  • Is noodzakelijk om in vroeg stadium afspraken met andere landen te maken over gezamenlijke onderhandelingen
  • Ervoor dat voorschrijvers al vroeg hun richtlijnen kunnen aanpassen en de juiste patiënten voor het geneesmiddel identificeren.

De eerste horizon scan-resultaten worden eind 2020 verwacht.

Meer informatie