Nederland krijgt een nieuw diagnostisch centrum in Utrecht waar stamcellen op medicijngevoeligheid worden onderzocht, zo vertelde Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) op Radio 1.

Onderzoek stamcellen

In dit diagnostisch centrum zullen stamcellen onderzocht worden op hun unieke gevoeligheid voor geneesmiddelen. Daarbij worden de stamcellen van diverse patiënten onderzocht, waaronder patiënten met kanker. Het is de bedoeling dat met de onderzoeksresultaten een behandeling op maat in het verschiet ligt. Momenteel wordt deze aanpak al op een kleine groep patiënten getest.

Investering zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben te kennen gegeven te willen investeren in de realisatie van het centrum, aldus Clevers. Volgens hem heeft onderzoek naar celdeling er al toe geleid dat allerlei ziekten in de nabije toekomst goed behandeld kunnen worden. Belangrijk onderzoek heeft onder meer in Nederland plaatsgevonden. “Wij hebben hier onverwachte ontdekkingen naar het ontstaan van kanker gedaan en ook de technieken om gezonde cellen te kweken komen uit onze laboratoria. Deze kennis moeten we hier in Nederland verder ontwikkelen.” Bron: Nationale Zorggids

Meer informatie