In navolging van de Europese vereniging van medische oncologie (ESMO) pleit de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NKF) ervoor dat mensen, die minder dan vijf jaar geleden de diagnose kanker kregen, prioriteit krijgen in het vaccinatieprogramma.

Risico’s van COVID-19 bij mensen met kanker

Hoewel er nog maar weinig onderzoeksgegevens beschikbaar zijn, lijken de beschikbare data erop te wijzen dat kankerpatiënten een verhoogde kans hebben op een slechter verloop van COVID-19 dan de algemene bevolking. Voor zowel Europese als Amerikaanse oncologen is dit aanleiding om te stellen dat kankerpatiënten prioriteit moeten krijgen in het vaccinatieprogramma. Hierbij worden de mensen bedoeld die kanker hebben en hiervoor al dan niet behandeld worden, en de mensen die in de controlefase zitten na afronding van de behandeling.

Coronavaccin en kanker

AVL heeft op haar site een aantal vragen en antwoorden opgenomen over coronavaccinatie door kankerpatiënten. Volgens AVL zijn geen aanwijzingen dat kankerpatiënten met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht. AVL adviseert kankerpatiënten zich te laten vaccineren.

Meer informatie