Het Prinses Máxima Centrum en Hartwig Medical Foundation lanceren de eerste nationale DNA-databank voor kinderkanker.

Deze samenwerking maakt het mogelijk maakt om belangrijke vooruitgang in de behandeling van kinderkanker te boeken.

Gepersonaliseerde behandeling

Beide organisaties bouwen een nationale kinderoncologische DNA-databank door het complete DNA van iedere kinderkankerpatiënt in Nederland te lezen met de nieuwste technieken. Hiermee komt er meer informatie en vergelijkingsmateriaal beschikbaar voor onderzoek naar een meer effectieve gepersonaliseerde behandeling van alle vormen van kinderkanker.

DNA gegevens

Voor onderzoek zijn zo veel mogelijk data nodig van kinderen met kanker; genetische data (afkomstig van het DNA) en gegevens over het type kanker en de behandeling. Het Prinses Máxima Centrum gaat data aanleveren door patiënten een biopt (tumorweefsel) en wat bloed af te laten staan en stuurt deze gegevens naar Hartwig Medical Foundation.

Nieuwe behandelmethodes

De Hartwig Medical Foundation bewerkt de monsters, zodat het DNA eruit kan worden gehaald. Dit wordt daarna door de allernieuwste DNA-sequencers in zijn geheel gelezen (‘whole genome sequencing’) en geanalyseerd. Het eindresultaat is een overzicht van alle DNA-‘fouten’ in de tumor. Deze informatie kan gebruikt worden om nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen en medicijnen doelgerichter te benutten.

Relatief kleine patiëntgroepen

“Het opbouwen van een oncologische databank is voor kinderkanker nog eens extra belangrijk omdat het om relatief kleine patiëntgroepen gaat”, benadrukt prof. dr. Hans Clevers, wetenschappelijk directeur van het Prinses Máxima Centrum, “en er momenteel niet genoeg informatie beschikbaar is.”

Bron wetenschappelijk onderzoek

Hartwig Medical Foundation is de eerste landelijke DNA-databank die het mogelijk maakt het complete DNA van kankerpatiënten in kaart te brengen. Ook de gegevens over de behandelingen die patiënten ondergaan en de uitkomsten daarvan worden verzameld en geanonimiseerd aan de beveiligde databank toegevoegd. Momenteel zijn er 35 aangesloten ziekenhuizen. De databank die de komende jaren zo zal ontstaan, is een rijke bron voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek.

Volgens De Telegraaf is de verwachting is dat uiteindelijk kinderkanker specialisten in de hele wereld toegang krijgen tot de Nederlandse databank.

Meer informatie