De CONCORD-3 studie doet wereldwijd onderzoek naar de overleving van 37,5 miljoen kankerpatiënten in 71 landen. Nederland behoort volgens de uitkomsten van deze studie onder leiding van Claudia Allemani tot de subtop.

De overlevingskansen van kankerpatiënten nemen overal in de wereld toe. Dat geldt zelfs voor enkele meestal dodelijke vormen van kanker. Maar, tussen de landen onderling zitten grote verschillen. Dat blijkt een grote internationale studie van de CONCORD-onderzoeksgroep in januari 2018 gepubliceerd in The Lancet. (Bron: IKNL)

Nederland in sbutop

De uitkomsten zijn gebaseerd op gegevens van 37,5 miljoen patiënten uit 322 population-based kankerregistraties in 71 landen. De hoogste overleving voor de meeste kankersoorten wordt gezien bij patiënten in Noord-Amerika, Australië en Noord-Europa. Nederland bevindt zich, afhankelijk van de soort kanker, overwegend in de subtop, aldus IKNL.

CONCORD-programma

In 2015 is met CONCORD-2 een wereldwijde surveillance gerealiseerd op de overleving van patiënten met kanker als maatstaf voor de effectiviteit van gezondheidszorgstelsels. In CONCORD-3 zijn de trends in de overleving van kanker geactualiseerd tot 2014. Het project bevat gegevens van 37,5 miljoen patiënten met kanker over een periode van 15 jaar (2000-2014).

322 ‘population-based’ kankerregistraties

De gegevens van CONCORD-3 zijn afkomstig van 322 ‘population-based’ kankerregistraties uit 71 landen, waaronder Nederland (NKR). De studie beschrijft 18 vormen van kanker: slokdarm, maag, colon, rectum, lever, pancreas, long, borst (vrouwen), cervix, eierstok, prostaat, melanoom van de huid, hersentumoren, leukemie en lymfomen (de laatste drie apart voor volwassenen en kinderen).

Voor een toelichting per soort kanker, klik hier.

Overlevingskansen nemen toe

Uit de analyses blijkt dat de netto-overleving na vijf jaar wereldwijd voor de meeste vormen van kanker het hoogste is in Noord-Amerika, Australië en Noord-Europa. De overleving vertoont over het algemeen een stijgende trend, zelfs voor enkele meestal dodelijke vormen van kanker. In een aantal landen nam de overleving van lever-, alvleesklier- en longkanker toe met ongeveer 5% (in Nederland: leverkanker van 10% naar 16%; alvleesklierkanker 4% naar 7% en longkanker van 12% naar 17%).

OESO gebruikt studie als benchmark

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gebruikt de bevindingen uit het CONCORD-programma sinds 2017 als officiële benchmark voor de overleving van kanker, naast de eigen indicatoren om de kwaliteit van de gezondheidszorg te toetsen in 48 landen over de hele wereld.

Meer informatie