Nederland staat tweede op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. Overgewicht en alcohol vergroten volgens onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) de kans hierop.

Slokdarmkanker in Nederland

In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 2.300 mensen, waarvan 1.700 mannen, slokdarmkanker vastgesteld. Bij mannen staat de aandoening op nummer 7 van de 10 meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het wordt vaker vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder. Omdat slokdarmkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, is 5 jaar na de diagnose ongeveer 19 procent van de patiënten nog in leven. Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang, aldus WKOF.

Gezond gewicht geen alcohol

Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer 1 op de 3 (34 procent) gevallen van slokdarmkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken. Zij hebben wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op slokdarmkanker geanalyseerd.

Het bewijs dat groente en fruit tegen slokdarmkanker kunnen helpen beschermen, komt minder sterk naar voren dan in eerder onderzoek.

Om de kans op slokdarmkanker te verkleinen is het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken (of in ieder geval minder te drinken). Ook is het belangrijk om niet te roken.

Ranglijst van Europese landen 

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 6,3 op de 100.000 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het gemiddelde in Europa is 3,3 op de 100.000 mensen. In de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt staat het Verenigd Koninkrijk bovenaan met 6,6 gevallen per 100.000 mensen.

Meer informatie