De ziekenhuiskosten in de laatste zes levensmaanden van kankerpatiënten bedragen in Nederland gemiddeld 10 duizend euro. Dit is ongeveer evenveel als in Engeland, maar lager dan in België, Duitsland, Verenigde Staten en Noorwegen, aldus een publicatie van Skipr, 19 januari 2016.

In Canada bedragen de ziekenhuiskosten in deze periode zelfs het dubbele. Dat blijkt uit een internationale studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

Bijschrift afbeelding: Ziekenhuisuitgaven in de laatste 180 dagen van het leven voor kankerpatiënten ouder dan 65 jaar .

Minder ziekenhuisopnames

De relatief lage ziekenhuiskosten voor Nederlandse kankerpatiënten hebben onder meer te maken met het relatief lage percentage patiënten dat in het ziekenhuis overlijdt: namelijk 29 procent. Alleen in de Verenigde Staten is dat lager (22 procent). Percentages zijn het hoogst in België en Canada, waar ruim de helft van de kankerpatiënten in het ziekenhuis overlijdt.

In Nederland krijgt maar 1 op de 10 patiënten in de laatste zes maanden van hun leven een intensive care opname. In de VS geldt dit voor 4 op de 10 patiënten. Dit is mede het gevolg van Nederlands beleid. In ons land is de zorg ingericht op het thuis geven van zorg in de laatste levensfase door huisarts en wijkverpleegkundigen.

Meer informatie