Maart is de internationale darmkankermaand. Ontlasting vertelt veel over iemands gezondheid en kan helpen bij vroegtijdig constateren van darmkanker. De Maag Lever Darm Stichting roept daarom heel Nederland op om zijn of haar poep regelmatig te controleren door de introductie van de Nationale Poepdag.

Grote boodschap op Leidseplein in Amsterdam

Tijdens de Nationale Poepdag op woensdag 11 maart staat de Maag Lever Darm Stichting met een grote boodschap op het Leidseplein in Amsterdam. Om 12:00 wordt op locatie een kunstwerk getoond ter ondersteuning van de darmkankermaand en Nationale Poepdag.

Darmkanker

De impact van darmkanker is enorm. Jaarlijks krijgen 15.000 Nederlanders de diagnose darmkanker en overlijden er 5.000 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. Volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland is het aantal gevallen van darmkanker de afgelopen 25 jaar verdubbeld.

Vroege diagnose vergroot kans op herstel

Wanneer de ziekte in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de kans op genezing groter. Daarom is de opsporing van groot belang. Het regelmatig controleren van je dagelijkse boodschap, kan helpen bij het vroegtijdig constateren van darmkanker. “Dit is precies de reden waarom een actie als deze echt belangrijk is,” aldus Marian Verasdonck-van Wijchen, directeur van de Maag Lever Darm Stichting.

Poepwijzer MLDS

De Maag Lever Darm Stichting maakt het checken van je poep gemakkelijk met de poepwijzer: een handige online tool op www.maagleverdarmstichting.nl waarmee iedereen kan controleren of zijn of haar ontlasting in orde is. Want poepen doen we allemaal, maar we praten er liever niet over.

Meer informatie