Nationaal Kinderoncologisch Centrum komt in Utrecht

18 oktober 2011 – Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) wordt gevestigd bij het UMC Utrecht. Daarmee vervalt de eerdere keuze voor een vestiging bij het Nederlands Kankerinstituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Het nieuwe kindercentrum opent naar verwachting begin 2015 haar deuren.

Het NKI-AVL voldoet weliswaar aan alle vestigingscriteria van het NKOC, maar de noodzakelijke ondersteuning op het gebied van kindergeneeskundige zorg kon niet gerealiseerd worden. Dat leidde tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het NKOC en het UMC Utrecht, waarbij wordt samengewerkt met het NKI-AVL.

Samenwerking NKI-AVL en UMC Utrecht

Het NKI-AVL en het UMC Utrecht besloten recent om te onderzoeken of in Utrecht een tweede vestiging van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis voor volwassenen kan worden opgericht. Na overleg tussen de partijen werd besloten om het NKOC bij het UMC Utrecht/Wilhelmina kinderziekenhuis te vestigen. Indien het overleg tussen NKI-AVL en UMCU inderdaad tot een tweede vestiging van het AVL in Utrecht leidt, zal het NKOC intensief samenwerken met beide partijen. Daarbij zullen zaken als operatiekamers, kinder intensive care en andere faciliteiten worden gedeeld. Zo komt het NKOC op een ideale plek met inbedding van zowel een universitair kinderziekenhuis als een volwassen kankercentrum.

Onderzoek naar kinderkanker

Het wetenschappelijk toponderzoek naar kinderkanker vindt in Utrecht plaats in samenwerking met het NKI-AVL in Amsterdam. Verder wordt in Utrecht de topzorg voor kinderen met kanker geconcentreerd. Op zorggebied werkt het NKOC samen met zogenaamde shared centra in het land. Shared centra zijn gekwalificeerde ziekenhuizen verspreid over het land die minder complexe delen van de behandeling verzorgen onder regie van het NKOC.

NKOC

Het NKOC wordt een topziekenhuis voor kinderen met kanker in Nederland. Het concentreert wetenschappelijk toponderzoek en toponcologische zorg in een internationaal vooraanstaand centrum. Dat creëert optimale mogelijkheden om de overlevingskans voor kinderen met kanker te vergroten tot boven de 95 procent in 2025 en het aantal gezondheidsproblemen als gevolg van behandeling te verkleinen naar minder dan de helft, zo verwachten de ziekenhuizen.

Bron: Zorgvisie, 13 oktober 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee