Nederlandse ziekenhuizen werken met een nieuwe richtlijn voor de behandeling van prostaatkanker. Dit nieuwe protocol schrijft voor dat mannen bij wie in het bloed een aanwijzing voor de aanwezigheid van prostaatkanker wordt gevonden in principe eerst een MRI-scan krijgen. Voorheen werd meteen twaalf keer geprikt om weefsel te onderzoeken.

Nieuwe richtlijn

Deze richtlijn vervangt de huidige methode waar een prostaatbiopt (met twaalf weefselprikken) volgt op een verhoogde PSA-waarde. Bij een scan waaruit geen afwijkingen blijken, kan de patiënt nu gerustgesteld naar huis, zonder prikken. Bij een afwijkende scan kan er een gericht biopt worden gedaan: niet met twaalf maar met drie naalden. Bij een afwijkende MRI moeten alsnog weefselprikken worden afgenomen, maar kan veel gerichter geprikt worden.

Snel duidelikheid

Dr. Inge van Oort, uroloog in het Radboudumc: “Dit betekent voor urologen dat we patiënten sneller duidelijkheid kunnen geven. Bovendien is het voordeel dat een eventueel biopt na een MRI preciezer is. Dit verkleint de kans op mis prikken en complicaties.”

Meer informatie