Máxima Medisch Centrum (MMC) is door the European Board- en School of Urology aangewezen als opleidingscentrum voor prostaatkanker. Dit betekent dat MMC internationaal erkend is om de opleiding in prostaatoperaties te verzorgen.

Multidisciplinaire aanpak urologie

Om als ziekenhuis gekwalificeerd te worden als opleidingscentrum prostaatkanker moet er een multidisciplinaire aanpak zijn voor de urologische aandoening. Ook moet het ziekenhuis in lijn werken met de EAU-richtlijnen, een bepaald aantal ingrepen per jaar doen, resultaten rapporteren en betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. MMC voldoet aan al deze eisen. Behalve MMC zijn er in Nederland nog twee andere ziekenhuizen erkend als opleidingsziekenhuis, waaronder Radboud UMC+.

Gespecialiseerd centrum

Urologische oncologische chirurgie wordt steeds vaker door gespecialiseerde ziekenhuizen aangeboden. De verwachting is dat deze ingrepen geconcentreerd zullen worden binnen enkele gespecialiseerde centra.

In MMC worden alle ingrepen op het gebied van oncologie via een kijkoperatie uitgevoerd. Deze vorm van opereren is minder belastend voor de patiënt vanwege kleine sneetjes, er is minder bloedverlies tijdens de operatie, de patiënt hoeft nog zelden naar de intensieve care afdeling na de ingreep, er zijn minder complicaties en de patiënt kan eerder terug naar huis en aan het werk.

Meer informatie