Volgens de MELFO studie van het UMC Groningen is een minder intensieve nacontrole bij patiënten met melanoom veilig en kosteneffectief, aldus een nieuwsbericht van IKNL.

MELFO studie

Een minder intensieve nacontrole bij patiënten met melanoom (stadium IB-IIC) is een passend, veilig en kosteneffectief alternatief ten opzichte van het conventionele follow-up-schema in de Nederlandse melanoomrichtlijn. Dat concluderen Eric Deckers (UMC Groningen) en collega’s op basis van de uitkomsten van de melanoom follow-up studie (MELFO).

Conclusie en nabeschouwing

Volgens Eric Deckers en collega’s ondersteunen de onderzoeksresultaten het idee dat een minder intensieve nacontrole, aangepast aan het AJCC-stadium, een passend, veilig en kosteneffectief alternatief is voor patiënten met AJCC-stadium IB-IIC melanoom ten opzichte van de conventionele nacontrole zoals die wordt geadviseerd in de huidige Nederlandse melanoomrichtlijn.

Anders geformuleerd: een minder intensieve follow-up heeft in ieder geval geen negatief effect op enerzijds de kwaliteit van leven van melanoom patiënten en anderzijds het tijdstip van het ontwikkelen van een recidief dan wel van overlijden

Minder stress

Patiënten met een minder intensieve nacontrole rapporteerden na één en na drie jaar een daling van stress-symptomen die over de tijd ook minder klinisch relevant werden. De uitkomsten van deze studie suggereren daarmee dat een minder intensieve nacontrole bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven op korte en langere termijn.

Meer informatie