Volgens onderzoek in de Nederlandse huisartsenpraktijk zou het aantal patiënten dat voor een endoscopie (kijkonderzoek) van de darm wordt doorverwezen naar het ziekenhuis met 30 procent kunnen worden teruggebracht.

Diagnose huisarts

In het diagnosetraject zou een combinatie van vragen, lichamelijk onderzoek én een ontlastingstest die door de huisarts kan worden uitgevoerd, standaard moeten worden opgenomen. Het onderzoek, gecoördineerd door het UMC Utrecht, is gepubliceerd in het vakblad BMC Medicine.

Minder verwijzen

De diagnose van ernstige aandoeningen zoals darmkanker en de ziekte van Crohn wordt bemoeilijkt omdat de klachten niet altijd duidelijk zijn. Bij een vermoeden van een ernstige darmziekte verwijst de huisarts de patiënt in principe naar het ziekenhuis voor een endoscopie. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat bij 60-80 procent van de doorverwezen patiënten vervolgens geen ernstige aandoening wordt geconstateerd. Deze patiënten worden eigenlijk onnodig aan een vervelende, tijdrovende en kostbare medische procedure blootgesteld. Aldus de publicatie UMC Utrecht.

CEDAR-onderzoek

Dr. Sjoerd Elias, eerste auteur van het onderzoek, en zijn collega’s maakten gebruik van gegevens die zijn verzameld in het kader van het grootschalige CEDAR-onderzoek, waaraan 810 patiënten met een mogelijk ernstige darmziekte uit 266 Nederlandse huisartsenpraktijken deelnamen.

Lees hele bericht UMC Utrecht hier.

Meer informatie