Vrouwen met een vroeg stadium borstkanker krijgen na hun operatie vaak aanvullende chemotherapie om uitzaaiingen te voorkomen. Maar een aanzienlijk deel van de vrouwen had waarschijnlijk nooit uitzaaiingen gekregen en ondergaat deze zware therapie dus mogelijk onnodig.

De MammaPrint is een door het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde test waarmee kan worden voorspeld voor welke vrouwen met een vroeg stadium hormoongevoelige borstkanker, de aanvullende chemotherapie nodig is en voor welke niet. Het gebruik van MammaPrint kan bij 2.500 patiënten per jaar onnodige chemotherapie voorkomen. De betrouwbaarheid van deze test is nu definitief aangetoond in een Europees onderzoek onder maar liefst 6.693 patiënten, waarvan ruim 2.000 uit Nederland.

MINDACT studie

De MINDACT studie laat ook zien dat de MammaPrint breder kan worden ingezet. Op dit moment wordt de MammaPrint alleen ingezet als de tumor kleiner is dan 2 centimeter en er geen aangetaste lymfeklieren zijn. Nu blijkt dat de MammaPrint ook kan worden ingezet om te kijken of chemotherapie zinvol is bij vrouwen met maximaal drie aangetaste lymfeklieren in de oksel en/of een tumorafmeting tot 5 centimeter. Dit vergroot de groep borstkankerpatiënten voor wie de MammaPrint een nuttig instrument is met 4.000 vrouwen per jaar.

Europees onderzoek

Aan de MINDACT studie hebben 6.693 borstkankerpatiënten vanuit heel Europa meegedaan. De resultaten zijn op 18 april gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Association for Cancer Research in New Orleans. Deze studie laat in een grote groep patiënten zien wat kleinere studies eerder voorzichtig toonden: bij patiënten met hormoongevoelige borstkanker die volgens de MammaPrint een kleine kans op uitzaaiingen hebben, is chemotherapie niet nodig. Hun kans op overleving is even goed met of zonder chemotherapie. Bij deze groep is de vaak belastende behandeling dus niet nodig.

Meer informatie