Patiënten met meer dan één primaire melanoom, hebben een grotere kans om voortijdig te overlijden dan degenen bij wie het bij één primaire tumor blijft. Dit blijkt uit onderzoek van Mary-Ann El Sharouni van het UMC Utrecht. (Bron: Medisch Contact).

30% meer kans op sterfte

Na correctie voor mogelijk verstorende factoren (zoals immortal time bias en breslowdikte) bleek de kans op overlijden ongeveer 30 procent groter bij mensen met meer primaire melanomen dan bij de patiënten met één tumor.

Ruim een derde van de tweede tumoren werd in het eerste jaar van de follow-up gevonden. Meer dan een kwart pas na vijf jaar of later.

Vergelijkend onderzoek

Mary-Ann El Sharouni en onderzoekers gebruikten het register van de pathologen (Palga) en de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) om patiënten te identificeren bij wie in de periode 2000-2014 een primair, invasief, cutaan melanoom was vastgesteld. Vervolgens werd onderzocht bij welke patiënten meer dan één primair melanoom was gevonden. Zij vonden meer dan 54 duizend patiënten bij wie een enkele primaire melanoom was gevonden. Bij 2284 patiënten werden twee of meer melanomen vastgesteld. De gemiddelde follow-up was meer dan zes jaar.

Advies dermatologen

De onderzoekers adviseren dermatologen om rekening te houden met een slechtere overlevingskans in het geval van meer primaire melanomen. Mogelijk moet dit advies worden opgenomen in de richtlijn.

Meer informatie