Decennia lang bestond de standaardbehandeling van kanker uit chirurgie, bestraling, chemotherapie, of een combinatie daarvan. Naarmate onderzoekers meer leren over menselijke genetica, hebben ze ook een beter begrip ontwikkeld van kanker.

Die kennis heeft het mogelijk gemaakt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, die zich richten op de behandeling van een specifieke kanker. In feite is meer dan 70% van de recente overlevingswinsten bij kanker te danken aan vooruitgang in de behandeling, waaronder nieuwe geneesmiddelen. (Bron: Sanofi.com)

Nieuwe therapieën

De term ‘kanker’ betekent niet één ziekte. Wetenschappers erkennen tegenwoordig honderden verschillende soorten kanker. Dit maakt de behandeling nog uitdagender. Temeer, omdat kanker geen externe aanvaller is zoals een virus. Kanker maakt deel uit van de gastheer.

Daarom gebruiken wetenschappers nieuwe manieren om kanker te behandelen, die het eigen immuunsysteem van het lichaam inschakelen om de tumor te bestrijden. Meer begrip van de biologie van tumorcellen en nieuwe technologieën stellen wetenschappers in staat om “enorme” hoeveelheden genetische gegevens over kanker te analyseren.

Sanofi geeft kankeronderzoek hoge prioriteit, investeert in nieuwe technologieën en behandelingen en is het bezig met een volledige transformatie van zijn oncologieportfolio voor de komende vijf jaar. Een gebied waar Sanofi zich op richt, is het ontwikkelen van nieuwe manieren waardoor één behandeling het immuunsysteem op meerdere manieren kan activeren.

Inzicht in complexiteit kanker

Kankers groeien erg snel en veranderen gemakkelijk. Ze kunnen muteren en weerstand ontwikkelen tegen therapieën. Daarom zijn verschillende manieren nodig om de tumor aan te vallen en wordt gezocht naar manieren om therapieën te combineren.

T-cel

Een van de belangrijkste spelers van het natuurlijke afweermechanisme is de T-cel, een type witte bloedcel.  Wanneer T-cellen een tumor vinden, kunnen ze zich aan de tumor klinken en deze vernietigen. Om ervoor te zorgen dat T-cellen normale cellen niet vernietigen, heeft het lichaam een “controlepuntsysteem” ontwikkeld.

T-cellen bevatten een eiwit dat bekend staat als PD-1 en normale cellen bevatten een eiwit dat PD-L1 wordt genoemd. De twee eiwitten binden zich en fungeren als een veiligheidsmechanisme of controlepunt om te voorkomen dat T-cellen cellen vernietigen die het lichaam nodig heeft. Maar, sommige tumoren produceren ook veel PD-L1, die op natuurlijke wijze de T-cellen voor de gek houdt en zo voorkomt dat ze de kanker aanvallen.

Immunotherapie

Vroeg klinisch succes van checkpoint-remmers, zoals anti-PD (L) 1 en anti-CTLA4, resulteerde in hernieuwde belangstelling voor het toepassen van immunotherapie in kankerzorg. Circa 30% van de kankerpatiënten profiteert van checkpoint-remmers. Anderen niet. Een van de centrale vragen in zowel klinische oncologie als in onderzoek is waarom niet iedereen profiteert van checkpoint-remmers. De wetenschappers van Sanofi werken aan antwoorden.

Sanofi richt zich op het begrijpen waarom bepaalde kankerpatiënten baat hebben bij checkpoint-remmers of andere immuuntherapieën, en anderen patiënten niet. Om dit verschil in klinische respons beter te begrijpen, heeft Sanofi zich aangesloten bij belangrijke publiek-private samenwerkingsverbanden in zowel Europa (Innovative Medicines Initiative) als in de VS (Partnership for Acceleration of Cancer Therapeutics) om monsters van patiënten in van klinische immunotherapie-studies in detail te kunnen bestuderen. Op basis van deze kennis ontwerpt Sanofi nieuwe immuuntherapieën of nieuwe combinaties van bestaande medicijnen.

TGFb-moleculen

De onderzoekers van Sanofi hebben bijvoorbeeld ontdekt dat een van de redenen waarom tumoren weerstand bieden tegen immuun checkpoint-behandeling is, omdat ze te veel TGFb-moleculen produceren waarvan bekend is dat ze de tumoren onzichtbaar maken voor het immuunsysteem. Daarom doet Sanofi nu onderzoek naar geneesmiddelen die TGFb blokkeren.

Ook richt Sanofi zich op multi-targeting behandelingen door therapieën te ontwerpen die tegelijkertijd verschillende manieren aanpakken om onze immuunafweer tegen de tumor opnieuw te activeren.

Sanofi’s concentreert zich op drie gebieden van oncologisch onderzoek

Sanofi investeert momenteel in drie gebieden van oncologisch onderzoek en ontwikkeling:

Immunotherapie: inclusief checkpoint-remmers om te bepalen of ze het immuunsysteem van het lichaam effectiever kunnen maken tegen de ziekte.

Vooruitgang in genetische kennis om subtiele verschillen tussen gerelateerde kankers beter te begrijpen, zodat ze op verschillende en effectievere manieren kunnen worden behandeld.

20 jaar geleden bijvoorbeeld beschouwden kankeronderzoekers longkanker als een enkele ziekte – en behandelden het ook op die manier. Genetica maakt het mogelijk om unieke “biomarkers” op longkankercellen te identificeren, en één ziekte wordt nu beschouwd als verschillende kankers. Dit inzicht kan leiden tot het identificeren van verschillende gerichte therapieën.

De centrale rol van hormonen bij borst- en prostaatkanker: Onderzoekers begrijpen nu dat nieuwe manieren om zich te richten op hormoonreceptoren nieuwe therapieën voor borst- en prostaatkanker kunnen opleveren.

Bij uitgezaaide borstkanker bijvoorbeeld, betekenen medicijnen genaamd Selective Oestrogeen Receptor Degraders een nieuwe therapie voor een van de dodelijkste vormen van borstkanker.

Meer informatie