Jongeren groeien op met steeds meer reizen naar zonnige oorden, maar deze reizen hebben ook een schaduwkant. Dermatoloog Tanja Vogel van ziekenhuis MST luidt de noodklok in de media. „Ik had vorige week liefst drie patiënten met huidkanker onder de 40 jaar.”

De specialist vindt het aantal opvallend. Huidkanker komt weliswaar steeds meer voor, maar vooral bij ouderen. Nu is ook de jonge doelgroep in opkomst. Volgens de Nederlandse Kankerregistratie is melanoom de snelst stijgende kanker in de leeftijdsgroep 30 – 60 jarigen. Bij het ontstaan van huidkanker is overmatige blootstelling (met name op jonge leeftijd) aan uv-straling van de zon en/of de zonnebank de belangrijkste risicofactor. Het aantal patiënten met huidkanker stijgt snel en zal de komende jaren blijven stijgen, dat blijkt uit het Rapport Huidkanker in Nederland.

Tanja Vogel is niet de enige dermatoloog die haar zorgen uit over het stijgend aantal huidkanker patiënten. Ook collega’s uit andere ziekenhuizen melden zich. Temeer, omdat door preventie, namelijk het inperken van UV-straling door zonlicht, gezondheidsschade wordt voorkomen. De huidartsen ondersteunen daarom diverse voorlichtingscampagnes.

Meer informatie