Meer geneesmiddelen slecht verkrijgbaar

14 maart 2014

 14 maart 2014

Het aantal medicijnen dat tijdelijk of permanent niet te krijgen is bij de apotheek, is in tien jaar tijd hard gestegen. In 2004 ging het om 91 medicijnen, in 2013 waren 426 geneesmiddelen niet leverbaar. In 2012 waarschuwde de KNMP ook al voor tekorten; toen waren 300 middelen niet beschikbaar. 

Kankermedicijnen

Bij bepaalde ziektebeelden is vaker sprake van tekorten, zo blijkt uit de cijfers van KNMP Farmanco. Het gaat vooral om kankermedicijnen, hormonen, psychofarmaca, geneesmiddelen voor infectieziekten en voor de bloedsomloop. Dit zijn belangrijke geneesmiddelen waarbij het tekort direct merkbaar is voor de patiënt.

Oorzaken beschikbaarheidsproblemen

In 2012 luidde de KNMP al de noodklok over de toenemende beschikbaarheidsproblemen in de apotheek. Sinds die tijd ondervindt de patiënt steeds vaker dat een geneesmiddel niet beschikbaar is. De groei van tijdelijke tekorten komt vooral door productieproblemen. Economische ontwikkelingen en een verhoogde vraag naar het product zijn andere oorzaken van de beschikbaarheidsproblemen.

Alternatieven

Bij beschikbaarheidsproblemen kunnen apothekers:

  • Substitueren: uitwijken naar hetzelfde geneesmiddel van een andere leverancier
  • Alternatief voorstellen: een ander geneesmiddel voor dezelfde indicatie
  • Importeren van het geneesmiddel uit een land waar het wel beschikbaar is
  • Beschikbaar maken door middel van een apotheekbereiding

De KNMP pleit voor optimale patiëntenbegeleiding om de overgang naar het alternatief zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Apothekers hebben steeds meer moeite om een alternatief te vinden. In 2013 was in 2% van de gevallen geen alternatief voor het tekort voor handen. Daarom werd uitgeweken naar een suboptimale therapievorm. De KNMP vindt dit onwenselijk, maar ziet momenteel voor deze 2% helaas geen oplossing.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee