De behandelmogelijkheden nemen snel toe. Medisch specialisten in de kankerzorg moeten zich daarom verder specialiseren. Dit stelt Irene Dingemans (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) in een bericht op de website van de Hartwig Medical Foundation. “Dertig tot veertig oncologische centra in Nederland zou prima zijn. De patiëntaantallen zijn nu vaak laag. Dat komt de kwaliteit van zorg en innovatieve slagkracht beslist niet ten goede.”

Zorg complexer

De oncologische zorg wordt steeds complexer. Er komen nieuwe behandelmogelijkheden beschikbaar op grond van genetische mutaties bij individuele patiënten. Daarom zullen zorgverleners zich steeds verder moeten specialiseren.

Meer specialisatie

Volgens Dingemans komt die specialisatie in de kankerzorg in ons land te langzaam van de grond. “Oncologische zorg wordt nog in tachtig ziekenhuizen in Nederland aangeboden. Hierdoor behandelen veel centra weinig patiënten per kankersoort, soms geldt dat zelfs voor de ‘hoog volume kankers’. Er zijn wel volumenormen, maar die zijn laag. Ik zie niet of nauwelijks gespecialiseerde centra met hoge volumes ontstaan, zodat er ook echt een slag gemaakt kan worden in kennisopbouw en innovatie. In Nederland is de oncologische zorg niet te benchmarken, ook niet voor de ‘hoog volume kankers’. Uiteindelijk zijn de aantallen patiënten per ziekenhuis altijd te laag.”

30 – 40 gespecialiseerde centra

De nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling vragen volgens haar van de medische teams niet alleen hoogwaardige state-of-the-art-kennis, maar ook veel klinische ervaring die in een hoog tempo opgebouwd moet worden. Organisaties moeten daarop zijn ingericht.  Daarom pleit Dingemans voor concentratie van de oncologische zorg in dertig à veertig ziekenhuizen in plaats van de tachtig die er nu zijn.

Meer informatie