3 september 2015

In 2015 bestaat het bevolkingsonderzoek borstkanker 25 jaar. Een grote verandering in die 25 jaar is de overgang van het gebruik van analoge naar digitale foto’s. Deze digitalisering werd in 2008 in gang gezet en was in juni 2010 compleet. De resultaten van deze overgang zijn nu bekend. In het bijzonder bij vrouwen tot 60 jaar is in verhouding het aantal vroeg opgespoorde borstkankers toegenomen. Uit die gegevens wordt ook weer bevestigd dat borstkanker steeds meer voorkomt bij de doelgroep van 50 tot 75 jaar.

17 miljoen onderzoeken

Sinds het begin zijn meer dan 17 miljoen onderzoeken uitgevoerd bij bijna 3,5 miljoen vrouwen. Het doel van deze onderzoeken is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, zodat behandeling beter mogelijk is. Doordat borstkanker veel voorkomt en veel vrouwen regelmatig meedoen is inmiddels bij bijna 100.000 vrouwen borstkanker gevonden.

Daling van sterfte aan borstkanker

Als borstkanker vroeg wordt gevonden, is de kans om te overleven groter. Er zijn dan vaak meer behandelmogelijkheden en de kans is groter dat deze minder ingrijpend zijn. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek is in Nederland de sterfte door bors met 37% gedaald.

Meer informatie