De controle op de productie en distributie van geneesmiddelen moet scherper en frequenter, volgens voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP naar aanleiding van een uitzending van Zembla over een vervalsing van een oncologisch middel. “Vooropgesteld: de kwaliteit van de geneesmiddelen in Nederland is in beginsel goed.”

Uitzending Bittere pil

Zembla maakte de uitzending Bittere pil over de Duitse kankerpatiënt Petra die een oncolyticum slikt. Met succes. Het medicijn houdt de tumorgroei in haar nieren al jaren tegen. Als Petra met een nieuwe verpakking van het middel begint, blijkt het ineens niet meer te werken. Haar tumor groeit sterk en anders dan voorheen heeft Petra geen zware bijwerkingen. Haar arts komt tot de schokkende conclusie: Petra heeft een vervalst kankermedicijn geslikt. Omdat er geen of te weinig werkzame stof in de pil zat kon de tumor van Petra ongehinderd groeien. Hoe komt het vervalste geneesmiddel in haar Duitse apotheek? En kan dit ook in Nederland gebeuren?

Meer controle nodig

De KNMP pleit voor meer labcontroles door onafhankelijke instanties als de batches eenmaal op de Europese markt zijn vrijgegeven. En voor meer onaangekondigde controles bij de fabrieken in landen als India.

Prioriteit aanpak vervalsingen

Het aanpakken van geneesmiddelenvervalsingen heeft om verschillende redenen prioriteit bij Sanofi. Immers, naast de schade die deze vervalsingen berokkenen aan de gezondheid en het leven van mensen, kleven aan namaakgeneesmiddelen meer maatschappelijke gevolgen.

De omvangrijke productie van nepgeneesmiddelen voedt een illegaal en vaak crimineel circuit, schaadt de duurzame ontwikkeling in de sector en brengt de veiligheid van alle betrokkenen in gevaar.

Meer informatie