Naar aanleiding van de publicatie van recent onderzoek in European Urology wijst Stichting DUOS op het belang van het screenen van mannen met BRCA2 genmutatie op prostaatkanker.

BRCA

Mannen in BRCA-families hebben waarschijnlijk een verhoogd risico op prostaatkanker. Daarom kunnen zij baat hebben bij screening op prostaatkanker met een PSA-test (Prostaat Specifiek Antigeen).

Om uit te zoeken of zij baat hebben bij zo’n PSA-test, loopt er een internationaal onderzoek: IMPACT onder 3000 mannen. Hieraan nemen ook Nederlandse mannen deel. Onderzoekers screenen mannen met en zonder BRCA-mutatie uit deze families met PSA. Deze mannen worden 10 jaar, en in Nederland minimaal 4 jaar, gevolgd. Binnen de Nederlandse studie kijken onderzoekers ook of een nieuwe urinetest (PCA3) een nuttige aanvulling is. Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (STOET) en het Radboudumc coördineren het onderzoek.

IMPACT resultaten

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens de National Cancer Research Institute (NCRI) 2019 conferentie.De voorlopige resultaten lijken erop te wijzen dat mannelijke dragers van een BRCA-mutatie (met name in BRCA2) een twee keer zo hoog risico hebben op prostaatkanker. En dat screening met PSA zinvol kan zijn.

Meer informatie