In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 120 mannen borstkanker vastgesteld. Veel mensen zijn zich niet bewust dat óók mannen borstkanker kunnen krijgen. Een van de gevolgen hiervan is dat mannen, met klachten die kunnen wijzen op borstkanker, niet direct naar een dokter stappen. Uit een studie van Lieske Schrijver en Eveline Bleiker van het Antoni van Leeuwenhoek blijkt dat er een grote variatie is in de tijd tussen de eerste symptomen en het doktersbezoek, namelijk tussen 0 weken en 5 jaar. Hoe langer het duurt voordat borstkanker vastgesteld wordt in het ziekenhuis, hoe slechter de overlevingskansen.

Symptomen borstkanker bij mannen

Een verandering in de borst bij mannen kan wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Andere klachten die kunnen wijzen op borstkanker zijn deukjes in de huid, een wondje dat niet geneest, verandering van de tepel, afscheiding uit de tepel, een borst die warm aanvoelt of een verdikte huid waar putjes in zitten.

Erfelijkheidsonderzoek

Mannen met borstkanker komen standaard in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek. Daarbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van een BRCA (BReast Cancer) mutatie in het DNA. Indien een gezonde man drager van een BRCA mutatie is, dan heeft hij tot zijn 80ste jaar een kans van tussen de 1 en 7% om borstkanker te krijgen. Mannen met een BRCA-mutatie, met name de mannen die BRCA2-mutatiedrager zijn, hebben een verhoogd risico op prostaatkanker.

Belangrijk is dat de kinderen van een man met een BRCA mutatie de mogelijkheid hebben om DNA-onderzoek te laten doen, omdat zij 50% kans hebben dat zij ook BRCA-mutatiedrager zijn. Dit is vooral belangrijk voor dochters, omdat zij een sterk verhoogd risico op borst- en eierstokkanker hebben en preventieve maatregelen kunnen nemen.

Meer aandacht voor borstkanker bij mannen

Volgens onderzoeker Eveline Bleiker is er nog teveel onbekendheid over mannen met borstkanker. Daarnaast hebben behandelaren en patiënten behoefte aan informatie specifiek gericht op mannen, bijvoorbeeld op de effecten van de behandeling op seksualiteit.

Website mannen met borstkanker

Om aan de behoeft voor gerichte informatie tegemoet te komen, is de website www.mannenmetborstkanker.nl ontwikkeld. Deze website bevat informatie over borstkanker en de behandelmogelijkheden, foto’s van voor en na de behandeling, ervaringen van andere mannen, en sinds deze maand, een interview met een patiënt over seksuele gevolgen bij borstkanker.

Meer informatie