Man ziet belang controle prostaatkanker

8 oktober 2010 – Uit nieuw onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Urologie en de European Association of Urology blijkt dat bijna vier op de tien mannen van vijftig jaar en ouder ervaring hebben met plasklachten of dat in het verleden hebben gehad. Hetzelfde aantal denkt wel eens aan het krijgen van prostaatkanker.

Mannen die last hebben of hebben gehad van plasklachten, geven opvallend vaker aan wel eens te denken aan prostaatkanker, dan mannen die geen last van plasklachten hebben. Terwijl miljoenen mannen last hebben van prostaatklachten, zoeken velen geen medische hulp.

Opvallend is dat vrijwel alle ondervraagde mannen het belangrijk vinden om vanaf hun vijftigste jaarlijks gecontroleerd te worden op prostaatkanker. Het hiertoe noodzakelijke onderzoek (PSA-meting) is bij de ruime meerderheid van de mannen onbekend.

Hieruit concluderen beide verenigingen dat betrouwbare voorlichting dringend gewenst is. De resultaten van dit onderzoek werden 15 september, de Europese Dag van de Prostaat, bekendgemaakt. Aandoeningen aan de prostaat hebben een grote negatieve invloed op de kwaliteit van leven van mannen. Wanneer de prostaat groter wordt, kan een gedeelte van de plasbuis dichtgedrukt worden. Hierdoor ontstaan ondermeer plasklachten.

Bron: Ziekenhuiskrant, jaargang 4, nummer 18, 29 september 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee