Ongeveer de helft van de vrouwen met hormoongevoelige borstkanker die na hun operatie in aanmerking komt voor chemotherapie, heeft deze zware aanvullende therapie niet nodig. Dat blijkt uit de Europese MINDACT studie naar de MammaPrint. Deze test voorspelt met hoge nauwkeurigheid het risico op uitzaaiingen en daarmee de mogelijke winst van chemotherapie.

In april 2016 zijn de uitkomsten van de MammaPrint gepresenteerd op het jaarcongres van de American Association for Cancer Research. Nu zijn de details ervan ook officieel gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Binnen Nederland werd de MINDACT studie gecoördineerd door het Antoni van Leeuwenhoek.

MINDACT studie

Maar liefst 6.693 borstkankerpatiënten uit heel Europa deden mee aan de MINDACT studie. Het doel was om te kijken of het veilig is om af te zien van chemotherapie als vrouwen volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen hebben. Dat blijkt inderdaad het geval: 94,7% van de vrouwen die volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen hebben, waren na vijf jaar nog altijd ziektevrij, met of zonder chemotherapie. Jaarlijks krijgen 14.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker. Hiervan heeft 80% te maken met een hormoongevoelige vorm.

Geen verzekerde zorg

MammaPrint, een ontwikkeling van onderzoekers prof. dr. René Bernards en dr. Laura van ’t Veer uit het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, is nog steeds geen verzekerde zorg voor Nederlandse borstkankerpatiënten.

MammaPrint wordt inmiddels wel door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Niet uit premiegeld, maar uit eigen middelen.

Lees hier meer over de weg die MammaPrint heeft afgelegd.

Meer informatie