Mammaprint voorkomt onnodige chemotherapie

3 juni 2010 – De Mammaprint, een test die kan voorspellen hoe groot de kans op uitzaaiingen bij borstkanker is, kan onnodige chemokuren voorkomen.

De Mammaprint is ontwikkeld door onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. De test werd eerst alleen in onderzoeksverband voorgeschreven. Inmiddels zijn artsen overtuigd van de effectiviteit van de test. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea heeft als eerste zorgverzekeraar besloten Mammaprint te vergoeden.

Nauwkeurige test
De Mammaprint is gebaseerd op de zogenaamde DNA micro-arraytechnologie. Hiermee wordt het risico van uitzaaiingen in een vroeg stadium van borstkanker nauwkeuriger bepaald dan met andere methoden. De test maakt een beter onderscheid tussen hoog- en laagrisico patiënten. Als uit de test blijkt dat het risico klein is, hoeft de patiënt geen chemotherapie te volgen.

Kwaliteit van leven en kostenbesparing

Patiënten van het NKI-AVL die voor de Mammaprint in aanmerking komen, kregen deze in onderzoeksverband aangeboden. Uit onderzoek blijkt dat de Mammaprint zowel een verbetering van de kwaliteit van leven oplevert als ook een grote kostenbesparing.

Borstkanker
Jaarlijks krijgen 13.000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Driekwart van de borstkankerpatiënten is 50 jaar of ouder.

(Bron: NKI-AVL, KWF Kankerbestrijding, 2 juni 2010)

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee