MammaPrint criterium roze lintje

17 september 2012 – De roze lintjes voor goede borstkankerzorg 2012 zijn uitgereikt. De lintjes hebben een enorme verbeterkracht, omdat ziekenhuizen veel waarde hechten aan het lintje. De criteria voor het roze lintje zijn dit jaar opnieuw aangescherpt. Een van de nieuwe criteria is de beschikbaarheid van MammaPrint, een test die het risico op uitzaaiingen bepaalt, waardoor de arts kan bepalen welke therapie het meest geschikt is voor de betrokken patient.

Via de Monitor Borstkankerzorg is te zien welke ziekenhuizen een lintje hebben gekregen. Vanaf deze zomer doen alle ziekenhuizen mee met de Monitor Borstkankerzorg.

Criteria goede borstkankerzorg

De criteria voor het roze lintje zijn dit jaar opnieuw aangescherpt. Borstkankervereniging Nederland heeft vijftien basiseisen voor patiëntgerichte borstkankerzorg opgesteld. Eén van de nieuwe criteria is de beschikbaarheid van MammaPrint. Elke patiënt krijgt de mogelijkheid voor een MammaPrint aangeboden (conform de laatste inzichten).
 

Minder chemotherapie

Vrouwen met borstkanker waarvan de behandeling mede is gebaseerd op de ’70 genen test’, ook wel MammaPrint, zijn na vijf jaar vrijwel allemaal nog in leven. Voor bijna 30% van de vrouwen is geen aanvullende behandeling met chemotherapie nodig. De aanvullende behandeling zou voor de introductie van deze 70 genen test wel geadviseerd worden. De prognostische test is dan ook een waardevol en effectief middel in de behandeling van borstkanker. Sanofi is in Nederland de partner die MammaPrint® op de markt brengt en distribueert.
 

Langere wachttijden tot operatie

Een van de belangrijkste oorzaken waarom een ziekenhuis niet voldoet aan de criteria voor het felbegeerde lintje is een te lange wachttijd voor een operatie na de diagnose borstkanker. Bij een derde van de ziekenhuizen wordt 90% van de patiënten, die een operatie nodig heeft, niet binnen vijf weken geopereerd. De landelijk richtlijn mammacarcinoom geeft aan, dat juist deze groep patiënten binnen vijf weken geopereerd moeten worden.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee