Tijdens de darmkankermaand vragen de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en SPKS Darmkanker Nederland extra aandacht voor de preventie van darmkanker en voor darmkankerpatienten. Jaarlijks krijgen meer dan 13.000 patiënten en hun omgeving met darmkanker te maken.

Paul de Leeuw ambassadeur MLDS

Op 28 februari jl. heeft Paul de Leeuw in zijn Puberkookshow aandacht gevraagd voor de darmen en uitgesproken dat hij ambassadeur is van de Maag Lever Darm Stichting. Een mooi begin van de Darmkankermaand, aldus de MLDS. De campagne wordt ondersteund met radiospotjes.

Oplaasbare darm

Ter gelegenheid van de internationale darmkankermaand reizen de Opblaasbare darm en het Kleinste kamertje reizen weer langs ziekenhuizen in Nederland. In de eerste week van maart staat de Opblaasbare darm in de hal van het Gelre Ziekenhuis. Bezoekers kunnen door de enorme darm lopen en zelf bekijken hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Met deze actie wil ziekenhuis Gelderse Vallei patiënten en bezoekers van het ziekenhuis informeren over darmkanker en aandacht vragen voor preventie, ziekte, behandeling en zorg.

Kleinste kamertje

Van 2 tot 9 maart is het Kleinste kamertje te zien in de centrale hal van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. In de wachtruimte van de chirurgen hangt de hele maand een posterpresentatie over het bevolkingsonderzoek en darmkanker. In het Kleinste kamertje, de mooiste poepdoos van Nederland, wordt darmkanker centraal gesteld. Gedurende tien minuten worden verschillende aspecten van darmkanker besproken. Het verhaal is geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen, tekstschrijver en regisseur van onder andere Het Klokhuis en wordt uitgebeeld door bekende Nederlandse acteurs.

Youtube Geef darmkanker het nakijken

De MLDS heeft een promotiefilm gemaakt om mensen op te roepen zelf hun ontlasting te controleren. De film Geef darmkanker het nakijken is via Youtube en de site van de MLDS te zien. Deze campagne om meer aandacht te krijgen voor de poepwijzer van de MLDS wordt ondersteund via facebook.

Vroege diagnose betere behandeling

Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Bijna 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen. De activiteiten van de MLDS zijn erop gericht om mensen bewust te maken van het belang van vroege ontdekking, diagnose en behandeling.

Meer informatie