Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoek doen met Mamma CT als vervanging van het mammogram. Met de nieuwe Mamma CT kan op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de screening op borstkanker. Volgens de betrokken radiologen is dit onder andere een uitkomst voor vrouwen voor wie een mammografie te pijnlijk is. 

Dicht borstweefsel

De Mamma CT ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan. De vrouw kan dus gewoon op haar buik liggen en binnen 12 seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst. 

De Mamma CT kan ook gedetailleerde 3D-beelden maken als het vrouwen betreft met dicht borstweefsel. De nieuwe methode kan ook voorstadia van tumoren aantonen, de zogenaamde microverkalkingen. Tenslotte biedt deze vorm van borstonderzoek uitkomst voor vrouwen met borstprothesen. Deze kunnen met de nieuwe methode namelijk goed afgebeeld worden. 

Onderzoek

In eerste instantie zullen de radiologen gaan onderzoeken voor welke vrouwen en voor welke vraagstellingen Mamma CT het meest geschikt is. De onderzoeksmethode is voor nu dan ook alleen voor deze groepen vrouwen beschikbaar.

 

Meer informatie