KWF Kankerbestrijding en het online platform Klasse TV hebben het lespakket ‘Slim met de Zon’ ontwikkeld voor kinderen in het basisonderwijs. Met dit lespakket wordt de kennis over de zon en zonbescherming onder schooltijd vergroot, zodat kinderen niet meer verbranden. Dat is nodig: het afgelopen jaar is 30 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar minstens 1 keer verbrand, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht (2017).

Gastlessen dermatologen

De lessen maken kinderen op een verrassende manier bewust van bescherming tegen de zon. Het lespakket is verrijkt met gastlessen, gegeven door dermatologen. Kinderen leren daarin meer over de relatie tussen de huid, zonbescherming en huidkanker.

Stijging huidkanker

Het aantal mensen met huidkanker neemt volgens KWF schrikbarend toe. In 2017 hebben meer dan 55.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen (bron IKNL). In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan uv-straling. De tijdstippen dat kinderen op school buiten spelen, zijn de momenten waarop de zonkracht het hoogst is, met alle bijbehorende risico’s. Juist bij kinderen kunnen beschadigingen door uv-straling van zonlicht grote gevolgen hebben. Zware zonverbranding in de jeugd verdubbelt de kans op het krijgen van melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

Meer informatie