KWF Kankerbestrijding investeert 1,3 miljoen euro voor 4 Europese studies naar zeldzame kankersoorten. Overlevingskansen bij zeldzame tumoren zijn niet goed. 5 jaar na diagnose is gemiddeld 47% van de patiënten met een zeldzame tumor nog in leven. Bij andere tumoren ligt dat cijfer rond de 65%.

Het KWF start onderzoek naar lymfeklierkanker, urinewegkanker en twee onderzoeken naar kinderkanker. Eén daarvan betreft een bloedtest die de behandeling van neuroblastoom moet verbeteren.

Neuroblastoom

Ongeveer 600 kinderen per jaar  krijgen de diagnose kanker. Kanker bij kinderen is een zeldzame aandoening. Hoewel steeds meer kinderen overleven, laten sommige kankersoorten zich moeilijk bedwingen. Neuroblastoom, een kwaadaardige tumor van het zenuwstelsel, eist jaarlijks meerdere kinderlevens.

Kinderoncoloog dr. Lieve Tytgat van het Prinses Máxima Centrum werkt aan een oplossing. Samen met Europese wetenschappers doet ze onderzoek naar een bloedtest. Deze moet leiden tot effectievere behandeling met meer kans op genezing voor kinderen met neuroblastoom.

Bloedtest

De test stelt artsen in staat om de behandeling nauwkeurig af te stemmen op de patiënt. De verwachting is dat deze test betere inzichten geeft op reactie op de behandeling en kans op genezing. Een bijkomend voordeel is dat een bloedtest minder ingrijpend is dan huidige alternatieven zoals een biopsie of andere inwendige onderzoeken.

Meer informatie