KWF investeert in kinderkanker

17 juni 2010 – Ondanks grote vooruitgang geneest een kwart van de kinderen met kanker nog steeds niet en heeft een aanzienlijk deel op lange termijn bijwerkingen van de behandeling. Om het onderzoek naar kanker bij kinderen verder te stimuleren, stelt KWF Kanker bestrijding een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar.

Met dit bedrag wordt een samenwerkingsprogramma van vier onderzoekers van de kinderkankerafdelingen van het EKZ/AMC Amsterdam en het ErasmusMC Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam gefi nancierd. Doel van het programma is nieuwe behandelingen voor kinderkanker te ontwikkelen. De EKZ/AMC-onderzoekers Caron en Versteeg richten zich op het neuroblastoom en de ErasmusMC/Sophia-onderzoekers Pieters en Den Boer op acute lymfatische leukemie (ALL). Beide zijn vormen van kinderkanker met een hoog risico op overlijden. De genezingskans van kinderen met kanker is in de laatste veertig jaar gestegen naar circa 75 procent.

Toch zijn er nieuwe geneesmiddelen nodig die effectiever zijn en ook minder bijwerkingen hebben. In dit project wordt onderzocht welke genen afwijkend zijn bij kinderen met agressieve vormen van neuroblastoom en acute lymfatische leukemie. Via nieuwe technieken wordt in het laboratorium de activiteit van vele verschillende genen een voor een uitgeschakeld om te kijken wat voor effect dat heeft op deze kankercellen. Vervolgens wordt< onderzocht welke geneesmiddelen in het laboratorium de functie van deze afwijkende genen teniet kan doen. De nieuwe behandelingen gaan vervolgens getest worden bij kinderen die nu niet met de standaardbehandelingen kunnen genezen.

(Bron: Ziekenhuiskrant, Jaar 4, nr, 12, 16 juni 2010)

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee