KWF kent 27 miljoen euro toe aan 51 nieuwe onderzoeksprojecten in 14 verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Van vroege opsporing tot palliatieve zorg en van borstkanker tot schildklierkanker. De projecten gaan in 2021 van start.

KWF-directeur Fred Falkenburg is blij met het nieuwe onderzoek: “De coronapandemie heeft de oncologische zorg flink ontwricht. Bevolkingsonderzoeken lagen stil, de zorg werd gemeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat blijft niet zonder gevolgen. Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de bestrijding van die andere pandemie: kanker. Dankzij onze donateurs kan KWF het verschil blijven maken.”

Betere bestraling

In het Amsterdam UMC – locatie AMC leidt dr. Irma van Dijk een onderzoek naar gerichter bestralen van tumoren in de borstkas en bovenbuik. Vanwege de ademhaling liggen organen – en de tumor – in dit gebied eigenlijk nooit helemaal stil. In deze patiëntenstudie zetten de onderzoekers beademing en ademhalingsregulatie in om deze beweging tegen te gaan en de tumor effectiever te bestralen.

Onderzoek hersentumoren

Dr. Linda Douw (Amsterdam UMC – locatie VUmc) onderzoekt een nieuwe methode om terugkeer van glioblastoom beter te bepalen. Deze agressieve hersentumor groeit helaas na de behandeling op enig moment weer terug. Op MRI-scans is niet altijd goed duidelijk of men een teruggekeerde tumor, of effecten van de eerdere behandeling ziet. Dat bemoeilijkt de keuze voor de vervolgbehandeling. Douw en haar team onderzoeken of hersenactiviteit (eenvoudig meetbaar met EEG en MEG) een betere graadmeter is om in kaart te brengen of de tumor weer terug is gegroeid.

CMV virus

De meeste mensen komen als kind in aanraking met het CMV-virus. Ze worden in de regel niet ziek, maar ontwikkelen er wel een sterke afweer tegen. Het virus blijft na de eerste besmetting achter in het lijf, om vervolgens gedurende het leven af en toe kortstondig op te laaien. Omdat de afweercellen in het lichaam getraind zijn tegen het virus, maakt het direct korte metten met deze activiteit.

Prof. Wijnand Helfrich (UMC Groningen) gaat onderzoeken of het mogelijk is om deze afweercellen op kankercellen af te sturen. Het plan is om een middel in te zetten dat specifiek hecht op kankercellen en ervoor zorgt dat ze er voor het afweersysteem uit gaan zien als actieve CMV-virussen. Zo moet duidelijk worden of deze methode haalbaar en veilig is om door te ontwikkelen naar patiëntenstudies.

E-nose voor opsporen kanker

Een andere beloftevolle innovatie is de e-Nose, die volgens recent onderzoek kanker kan opsporen in uitgeademde lucht. Prof. Nicole Bouvy (Maastricht UMC+) onderzoekt de waarde van deze techniek bij schilderklierafwijkingen. Met de e-Nose hoopt ze beter onderscheid tussen goed- en kwaadaardige afwijkingen te kunnen maken, zodat minder mensen een onnodige schildklieroperatie hoeven te ondergaan.

Meer informatie