Kwaliteit of winstbejag bij keuze zorg?

11 april 2013 – Als het aan minister Schippers ligt, mogen zorgverzekeraars zelf bepalen met welke ziekenhuizen zij een contract afsluiten. Oncoloog Marjan van Dijk vreest de gevolgen van selectieve inkoop voor de kwaliteit van oncologische zorg, zo blijkt uit een casus die ze deze week beschrijft in Medisch Contact.

Soncos rapport

Marjan van Dijk is internist hemato-oncoloog bij ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen. ZorgSaam werkt samen met ziekenhuizen in de regio en België, geheel in lijn met het door de beroepsgroepen en de IGZ recentelijk opgemaakte Soncos-rapport,  waarbij zaken die de volumenorm overstijgen en niet in het eigen ziekenhuis kunnen plaatsvinden, worden uitbesteed aan ziekenhuizen die wel deze capaciteit wel hebben en volgens de verwijzende specialist ook de noodzakelijke kwaliteit kunnen bieden.

Verzekeraar of specialist bepaalt?

Marjan van Dijk beschrijft een casus van een door haar verwezen kankerpatiënt, die (onbehandeld) werd teruggestuurd vanuit een academisch ziekenhuis met de mededeling dat zijn zorgverzekeraar geen toestemming had gegeven voor de ingreep. Persoonlijk handelen van de specialist resulteerde alsnog in de gewenste behandeling.

Van Dijk spreekt haar zorg uit dat als zorgverzekeraars mogen bepalen met welke ziekenhuizen zij contracten sluiten, dit voor oncologische zorg tot problemen leidt. De oncoloog moet dan per zorgverzekeraar patiënten naar verschillende ziekenhuizen verwijzen, ook naar onbekende specialisten en instellingen, waarmee niet op structurele basis wordt overlegd (mdo).

Volgens van Dijk komt deze aanpak de oncologische behandeling niet ten goede. Het vergroot het bovendien de kans op slechte overdracht, fouten en patiënten die tussen wal en schip raken. Complexere zorg, zoals oncologische zorg mag volgens haar alleen worden overgedragen aan gespecialiseerde ziekenhuizen, die aantoonbaar kwaliteit kunnen leveren. Het is aan de medisch specialisten om dit te beoordelen en "niet aan de door winstbejag gedreven zorgverzekeraars".

Informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee